top of page

5 Znakova Da Vaše Dete Kasni U Razvoju Govora (I Šta Da Uradite - Saveti Logopeda)

Uvod

Dragi roditelji, znamo koliko vam je važno da vaše dete napreduje u svakom pogledu, a posebno kada je u pitanju govor. Ako ste primetili da vaše dete ne govori koliko bi trebalo za svoj uzrast, nemojte se brinuti – niste sami. U ovom članku, razgovaramo sa našim logopedicama Unom i Sarom, koje će vam pomoći da prepoznate pet znakova kašnjenja u razvoju govora i šta možete učiniti da podržite svoje dete.

Znak 1: Ograničen Rečnik Za Njihov Uzrast

Do druge godine, većina dece koristi između 50 i 100 reči. Ako vaše dete koristi znatno manje ili se oslanja na samo nekoliko osnovnih reči, to može biti znak kašnjenja.

Una objašnjava: "Deca treba da koriste reči da izraze svoje želje i potrebe. Ako dete ne može da imenuje osnovne predmete u svom okruženju ili se stalno oslanja na iste reči, važno je da mu pružimo dodatnu podršku. Jedna jednostavna igra koju predlažemo je da kroz slikovnice ili kartice zajedno istražujete nove reči – to može biti zabavan način da proširite vokabular vašeg mališana."

Znak 2: Ograničena Upotreba Kombinacija Reči


I pre druge godine (oko godinu i po dana), deca obično počinju da kombinuju reči u jednostavne fraze. Ako vaše dete retko koristi fraze ili ih uopšte ne koristi, to može biti znak usporenog razvoja.


Sara dodaje: "Kombinovanje reči je važan korak u razvoju govora. Na primer, umesto da samo kaže 'sok', dete bi trebalo da počne da govori 'hoću sok'. Ako to ne radi, pokušajte da ga podstaknete kroz igru. Na primer, dok zajedno slažete kocke, recite 'daj kocku' uz naglašavanje svake reči i tapšanje za svaku reč. Iskoristite tapšanje u par poznatih situacija tokom dana, a nakon dva-tri dana ponavljanja ove aktivnosti, ohrabrite dete da i ono pokuša (ako prethodno nije). Kroz igru deca najlakše uče."

Znak 3: Nerazumljiv Govor Za Okolinu


Možda vi savršeno razumete svaku reč svog deteta, ali ako drugi teško shvataju šta ono govori na uzrastu od tri godine, to može biti signal za zabrinutost.


Una napominje: "Važno je da govor deteta bude razumljiv ne samo roditeljima, već i drugim odraslima. Ako prijatelji ili rodbina ne mogu da razumeju šta dete pokušava da kaže, to može ukazivati na probleme sa artikulacijom. U tom slučaju, preporučujemo igre ponavljanja reči ili čak imitaciju zvukova – igrajte se da oponašate životinje ili vozila, to je odličan način da dete vežba izgovor."

Znak 4: Nedostatak Interesovanja Za Komunikaciju


Ako vaše dete ne pokazuje interesovanje za komunikaciju – bilo verbalno ili neverbalno – to može biti znak kašnjenja u govoru.


Sara ističe: "Deca su prirodno radoznala i žele da komuniciraju, bilo kroz reči, gestove ili mimiku. Ako dete izbegava komunikaciju ili ne reaguje na vas, to može biti razlog za brigu. Uključite se sa detetom u zajedničke igre i aktivnosti koje podstiču komunikaciju, a dete voli. Na primer, možete se igrati igre sa loptom gde dete treba od vas da traži da mu dodate loptu ili da je vrati vama uz neki jednostavan izraz. Ako dete na početku ne govori a učestvuje u igri, budite vi model koji će pričati umesto deteta."

Znak 5: Ponavljanje Jedne Reči Ili Fraze


Ako vaše dete stalno ponavlja istu reč ili frazu i ne pokazuje interesovanje za proširenje vokabulara, to može biti znak za zabrinutost. Saveti Logopeda:

Una savetuje: "Ponavljanje je normalno kod male dece, ali ako dete stalno koristi iste reči bez pokušaja da proširi svoj vokabular, to može ukazivati na problem. Igrajte se sa karticama, sa fotografijama vaše porodice, pravite priče zajedno i podstičite ga da koristi različite reči. Na taj način ćete mu pomoći da proširi svoj rečnik."

Zaključak - Saveti Logopeda


Svako dete napreduje svojim tempom, ali ako ste primetili neke od ovih znakova kod svog mališana, važno je da reagujete na vreme. Pravovremena podrška može napraviti veliku razliku u razvoju govora. Naše logopedice Una i Sara su vam uvek dostupne za savete i podršku – tu smo da zajedno radimo na tome da vaše dete napreduje!


Ako imate bilo kakva pitanja ili sumnje, ne ustručavajte se da nas kontaktirate. Važno je da zajedno pratimo razvoj vašeg deteta i pružimo mu podršku koja mu je potrebna.


Podeli sa drugom mamom

Drage mame, niste same - ukoliko bi savet značio mami koju poznaješ, podeli!





Salut Govorlend


Comments


bottom of page